03.09.2009

O SCURTA ISTORIE


Chilotii ... ii purtam zilnic , au devenit unul dintre putinele lucruri fara de care nu parasim casa. Dar cum au ajuns la forma pe care o au acum?

Primii pasi pentru conceperea acestei piese de lenjerie intime sunt facuti deja din secolul 16. Astfel in Italia erau cunoscuti deja din 1510 pantalonasii lungi de matase , in sau catifea. Pentru ca asa se cuvenea femeile decente n-au purtat multa vreme nimic sub rochie. In secolul 18 purtatul pantalonasilor de catre doamne era considerat in continuare un lucru indecent. Acestea erau purtati numai de femei sensibile la frig , batrane sau bolnave si cateodata de slujnice , atunci cand urmau sa spele geamurile.


In prima jumatate a secolului 19 , erau la moda pantalonasii bufanti. Dar nu erau purtati decat de fetite. Cum implineau 12 ani : jos pantalonii.

La sfarsitul secolului 19 era la moda crinolina care a creat tot felul de neplaceri. Daca o doamna dorea sa se aseze "colivia" de sarma se ridica , lasand la vedere partea de jos. Daca o doamna vroia sa se aplece , intregul suport se ridica , aproape de solduri , descoperind fundul. Problema a fost rezolvata astfel : captuseli lungi din bumbac. Erau compuse din doua piese care nu erau cusute intre picioare si se legau doar de talie. In Anglia erau numiti "cele care nu puteau fi numite" , in Franta "cele indispensabile" iar in Germania "imbracaminte de picioare".


In 1980 a aparut un model de chiloti asemanatoare cu cei pe care ii cunoastem astazi. Au fost inventati pentru copii.


In 1948 publicul a vazut primul slip. Jucatoarea de tenis Gussie Moran
a fost cea care a facut senzatie in toata lumea , dar nu din cauza victoriei obtinute , ci din cauza tinutei sale provocatoare , sub rochita scurta de tenis purta un slip acoperit complet cu dantela.




"Zidul" este spart de catre Marilyn Monroe care a stiut sa speculeze nisa chilotilor in moda si a reusit sa schimbe foarte multe. Incepand de la culori si ajungand pana la forme, Marilyn pune bazele unei noi industrii care se va ocupa doar cu lenjeriile intime.



Anii '80 sunt cei in care apar chilotii tanga.
Promotoarele acestui accesoriu erau femeile independente care reuseau sa se intretina singure si nu aveau "stigmatul" barbatului in familie.



Ajungem in zilele noastre, in care, chilotii fac legea, impreuna cu pantalonii cu talie joasa si care, intotdeauna, ies in evidenta la fiecare aplecare a fetelor.





Modul in care a evoluat moda ne-a aratat cum de la nimic se poate ajunge la ceva "mare" , iar intr-un timp foarte scurt la ceva "minuscul" ... poate peste cativa ani vom ajunge sa purtam ca si in secolul 16 , nimic!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu